Skip to main content

Тастатури

Автоматски превод
Оваа статија е автоматски преведена и може да содржи какви било грешки. Обезбедувањето превод на повеќе од десет јазици е предизвикувачка задача и со нетрпение ја очекуваме вашата помош. Ве молиме контактирајте не на Discord доколку сакате да ни помогнете да го подобриме квалитетот на нашите преводи. Алтернативно, можете да предложите поправки директно преку GitHub.

Windows

http://tyflonet.com/siciliano/klaviatury

Mac

TODO: додајте врски

Linux

  • Проширен MS Latin на меѓународни латински тастатури (како што е hrvatska во варијантата unicodeus).
  • Целосната кирилица е на стандардна украинска тастатура.

Андроид

http://usachov.eu/g

Други платформи

Ако нема тастатура за вашата платформа, можете да се обидете да користите некои вградени распореди на тастатурата:

За меѓусловенската латиница азбука:

  • чешки (стандарден, делумно етимолошки)
  • хрватски (исклучено)
  • Србија (ослободена)
  • словенечки (исклучен)

За меѓусловенската кирилица:

  • српски (исклучено, без „Ы“)