Skip to main content

Ресурси

Автоматски превод
Оваа статија е автоматски преведена и може да содржи какви било грешки. Обезбедувањето превод на повеќе од десет јазици е предизвикувачка задача и со нетрпение ја очекуваме вашата помош. Ве молиме контактирајте не на Discord доколку сакате да ни помогнете да го подобриме квалитетот на нашите преводи. Алтернативно, можете да предложите поправки директно преку GitHub.

Добредојдовте во нашиот внимателно куриран водич, посветен на светот на меѓусловенскиот јазик. Имаме низа ресурси за да го олесниме вашето учење, од онлајн заедници и образовни содржини до софтверски алатки и литература. Ајде да се впуштиме во оваа волшебна лингвистичка авантура заедно.

Заедница и социјални мрежи

Вклучете се во интеракција со колегите јазични ентузијасти и вклучете се во стимулирачки дискусии во нашите енергични заедници на социјалните мрежи.

Фејсбук

Нашата заедница Facebook се состои од над 18.000 членови кои споделуваат страст за меѓусловенскиот јазик. Водечкиот принцип овде е едноставен: Ние пишуваме или за меѓусловенски на кој било јазик или за било што на меѓусловенски јазик.

Раздор

Ако барате интеракции во реално време, придружете се на нашиот Discord server со околу 6.000 други членови.

Редит

Придружете ни се на Reddit, уште една одлична платформа за споделување знаење и вклучување во дискусии за меѓусловенскиот јазик.

Содржина

YouTube

Проверете го официјалниот канал Interslavic и нашата сеопфатна плејлиста со сите интерсловенски видеа за остроумна содржина:

Недела

Нашето Interslavic Wiki е богато складиште на знаење каде што можете да нурнете длабоко во сложеноста на јазикот.

Микроблогови на Телеграма

Поткасти

Слушајте ги нашите препорачани подкасти за уникатно искуство со аудитивно учење:

Превод на песни

Пејте заедно со преводите на вашите омилени песни на меѓусловенски јазик на LyricsTranslate.

Читање

За практика на читање, ги препорачуваме следниве книги:

Прирачници

Можете да најдете прирачник од Војтех Мерунка тука и тука.

Софтвер

Различни софтверски алатки кои ќе ви помогнат во процесот на учење:

Тастатури

Погледнете ја страницата Keyboards за повеќе информации.

Речник

Нашиот онлајн Интерсловенски речник е сеопфатна алатка.

Проверка на правопис

Проверката на правописот е клучна за учење на нов јазик. Еве некои кои ви ги препорачуваме.

Firefox

Ако сте корисник на Firefox, можете да го додадете проверувачот на правопис на интерсловенски јазик од продавницата за додатоци на Firefox.

LibreOffice

Корисниците на LibreOffice можат да го инсталираат проверувачот на правопис на интерсловенски јазик од тука.

Хунспел

За директно преземање: https://github.com/medzuslovjansky/isv_hunspell_dict/releases

Транслитератор

транслитераторот на Јан ван Стинберген може да помогне при преведување текст од кирилица на латиница и обратно. Проверете го овде.

Деклинатори

Подобрете ја вашата граматичка точност со деклинаторите на Јан ван Стинберген:

Придонес

Стрип

За да го направите учењето попријатно, погледнете го овој меѓусловенски стрип на Slovene Online.

Веб-страници

Еве неколку веб-страници посветени на меѓусловенскиот јазик и култура: